background img
Dec 19, 2023
434 Views
Comments Off on DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE Kako je politika odigrala glavnu ulogu u tuzlanskom pozorištu?

DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE Kako je politika odigrala glavnu ulogu u tuzlanskom pozorištu?

Written by

Troje mladih glumaca u otvorenom su pismu upozorili na sporni konkurs za zapošljavanje u NP Tuzla. I kako je posao dobio predsjednik Foruma mladih SDP Tuzla. I kako nisu imali pravo na prigovor. Jer, odgovorni tvrde sve je bilo regularno Piše: Edin SKOKIĆ Ne stišavaju se reakcije Samine Mujkanović, Luke Spasojevića, Hasana Sušića i Mirze

Spread the love

Business *

Troje mladih glumaca u otvorenom su pismu upozorili na sporni konkurs za zapošljavanje u NP Tuzla. I kako je posao dobio predsjednik Foruma mladih SDP Tuzla. I kako nisu imali pravo na prigovor. Jer, odgovorni tvrde sve je bilo regularno
Piše: Edin SKOKIĆ
Ne stišavaju se reakcije Samine Mujkanović, Luke Spasojevića, Hasana Sušića i Mirze Mujagića, diplomiranih glumaca, koji su se prijavili na javni konkurs Javne ustanove Narodno pozorište Tuzla raspisanog 9. novembra 2023. godine.

U otvorenom pismu obratili su se svim relevatnim institucijama vlasti i nevladinom sektoru, a dobili su samo jedan odgovor – prigovor na konkursnu proceduru se odbija.

Zbog toga će, vrlo vjerovatno, krenuti u individualne borbe sa sudskim vjetrenjačama jer grupnu tužbu ne mogu podnijeti.

Koliko će u tom eventualnom procesu imati snage i istrajnosti teško je procijeniti. Ali su oni jedni od rijetki koji su digli glas, kako su naveli, protiv političkog zapošljavanja i nepotizma u instituciji kulture kakva je Narodno pozorište Tuzla.

Javna ustanova Narodno pozorište čiji su osnivači Tuzlanski kanton (5src odsto) i Grad Tuzla (49 odsto) raspisao je konkurs za popunu radnog mjesta „Glumac II kategorije za tri izvršioca na određeno vrijeme do tri godine“. Na konkurs je stiglo src3 prijava kandidata. Usmenom ispitu održanom src3. novembra 2023. godine pristupilo je njih src0. Među tih deset su i Samina Mujkanović, Luka Spasojević, Hasan Sušić i Mirza Mujagić.

Šta je to scena?
– Konkursna procedura je sporna od trenutka kada se kandidati pozivaju na pismeni/usmeni dio ispita. Jer je konkursna procedura ispunjena nejasnoćama, proceduralnim nepravilnostima i diskriminaciji kandidata. To govorim s obzirom na članstvo u političkoj partiji, odnosno funkciji u političkoj partiji, političkom i drugom mišljenju spolnoj diskriminaciji i diskriminaciji na osnovu nacionalne pripadnosti. A sve u korist izabranih kandidata – navodi Hasan Sušić u svoje i ime kolega potpisnika otvorenog pisma.

Kandidati navode kako im je rečeno da će u usmenom dijelu ispita biti postavljeno po deset pitanj. Svako pitanje nosilo je po pet bodova. No, tvrde, to na ispitu nije bio slučaj.

– Kandidatima je postavljeno 7-8 pitanja. To, bez ikakve sumnje, upućuje da se manipulisalo sa bodovima. Kao i da se ispit formalno organizovao kako bi se stvorio privid poštivanja zakonskih i drugih podzakonskih akata. Hasan Sušić je na pitanje s kim bi volio sarađivati odgovorio sa Jovicom Pavićem. A onda je član komisije Boris Balta upotrijebio nacionalno – političku retoriku aludirajući kandidatu

See original postRead More

Spread the love
Article Categories:
Business

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

599 64 29 11 525440   506278   538662   523126   484549